torsdag 11 oktober 2012

Jag fortsätter gnälla - Facebook duger inte som källa

Jag fortsätter att gnälla på Facebook, och vad folk ägnar sig åt där. Föregående vecka hade en av mina vänner lagt upp följande statusuppdatering:

Låt oss säga att du kommer hem (ensam naturligtvis) efter en ovanligt hård dag på jobbet. Du är riktigt trött, orolig och frustrerad.

Plötsligt börjar du att känna en svår smärta i bröstet som börjar sprida sig ut i din arm och upp i din käke.
Du är i ditt hem... ensam... men bara 2 mil ifrån närmsta sjukhus. Men du inser att du inte kommer att kunna köra så långt..

Du har fått utbildning i HLR, men den personen som lärde ut det berättade inte hur man gör det på sig själv! Eftersom många människor är ensamma när de drabbas av en hjärtinfarkt och utan hjälp så har dessa personer bara ca 10 sek på sig innan de blir svimfärdiga och sedan förlorar medvetandet.

Därför är det viktigt att sprida följande kunskap!!
Under tiden man larmar 112 att göra följande:
Man kan rädda sig själva genom att ta ett djupt andetag och sedan hosta mycket kraftfullt. Och sedan upprepa detta varannan sekund, tills hjälp anländer. Det djupa andetaget gör att lungorna får syre och hostans rörelse ”kramar” till hjärtat så att blodet hålls i cirkulation. Hostan kan göra att hjärtat återfår normal rytm. På detta sätt ökar chanserna till att man hinner till sjukhuset i tid!

Dela detta till så många som möjligt!
Kanske just din delning räddar någons liv!!
  Detta är rent skräp, och tydligen något som cirkulerar på Facebook just nu! Som sjuksköterska, tidigare inom akutsjukvård och numera intensivvård kände jag mej tvungen att agera Facebook-polis, och frågade efter källa. Det hade hon ingen, och förstod själv att hon kanske hade gjort bort sej och tog bort inlägget.

Inget i denna uppmaning stämmer! Man kan inte häva ett hjärtstopp genom att hosta, och HLR är rätt omöjligt att utföra på sig själv om man är medvetslös. Möjligen kan hosta bryta en rytmrubbning, men det är osannolikt. Det enda jag i det här fallet kan rekommendera är att ringa 112 fort som fan, och om man är hemma se till att ytterdörren är olåst så att ambulanspersonalen kan komma in. Detta är ungefär samma saker som en artikel i SvD om nämnda kedjebrev rekommenderar.

Det är skrämmande att vuxna människor är så okritiska till det de läser, och att man utan att ägna en tanke åt sanningshalt bara sprider falsk information vidare! Denna delning kommer inte att rädda några liv. Skärpning! Ta reda på vad som är sant innan ni sprider vidare! Och gå en kurs i HLR.

//Nurse Ratched
(länk, för den som inte vet vem det är)

4 kommentarer:

 1. Host Host:-) roligt!
  T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätt att hosta efter att du tappat medvetandet.

   Radera
 2. Mitt i prick IGEN!!! Jag blir fullkomligt tokig på alla "FB blir betalsajt..." "Dölj mina inlägg, snälla..." och även den du nämnde, som jag sett nån gång. Det jag möjligtvis får ännu mer allergier av är: "Dela denna om du älskar ditt barn..." och "dela denna om du lider med hunden..." följt av en bild på en hund som just blivit överkörd och försöker släpa sig till vägkanten med framtassarna. Jag har rentav gått så långt så jag fullkomligt bojkottar "gilla denna om du hatar cancer" eller "dela denna om du känner nån som dött i cancer" JA!!! Jag känner en hel drös som dött i cancer och som kommer att göra det, och förmodligen är jag på den listan jag också inom 10 år, eftersom kvinnorna i vår släkt har en tendens att göra så, men det blir inte bättre av att "gilla och dela". Det blir (kanske) bättre av att göra inbetalningar till cancerfonden och att hålla koll på sin egen kropp så man upptäcker det i förhoppningsvis tillräckligt god tid.
  Sådärja, nu kom jag igång på riktigt =)Skulle helst vilja lägga upp detta inlägg på min FB-sida, men jag antar att ganska många skulle bli upprörda så jag prov-publicerar den på din blogg =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag gör också så, gillar aldrig inlägg av den typen du beskriver! Sen såg jag en gång att någon skrev en status som en reaktion på alla cancerstatusar, tror det var bröstcancermånaden förra året, att man kunde göra en inbetalning istället för att bara "gilla". Gissa hur många "gilla" den statusen fick!!! Och, som sagt, undrar hur många av dem som verkligen betalade in...

   Radera