fredag 13 juli 2012

Facebook och andra sociala medier

Hittade det här på Jessys blogg:


Originalbilden finns här: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3959530030764&set=p.3959530030764&type=1&theater

Det här med sociala medier och då bl a Facebook är svårt. Vad ska man skriva, vem kan läsa vad man skrivit o s v. Lars-Henrik har inte förstått att hans bild, som han inte vill visa, endast syns om han själv skriver något, vilket han gladeligen (eller rätt så ilsket) gör.

Samma sak här, detta dök upp på nyhetsflödet på min facebook-profil (för att inte avslöja vem som skrivit har jag censurerat lite):


Personen som har skrivit inlägget finns inte på min vän-lista. Han/hon upprör sig över att "löst folk" kan läsa vad han/hon skriver på sin facebook-sida, men har uppenbarligen inte tänkt på att han/hon ska ställa in sekretessen lite bättre. Så att när vår gemensamma vän kommenterar, och andra gemensamma vänner "gillar" kan alla våra respektive vänner läsa "vad han/hon gör och inte gör", utan att ens söka upp personens profil. Istället för att begränsa möjligheten till läsning gör han/hon nu gratis reklam för sin profil i och med att den dyker upp på nyhetsflödet hos vänners vänner! Att profilen sedan är helt offentlig verkar personen i fråga inte vara medveten om. Snacka om ironi.

För ett tag sedan cirkulerade det inlägg på Facebook där man bad folk avsluta prenumerationer på sina profiler för att man inte ville att ens aktiviteter skulle synas i det högra fältet på skärmen. Faktum är att allt som syns i högerfältet är inlägg och aktiviteter som inte är sekretessbelagda. Om du inte har ställt in sekretessnivån till att du inte vill att dina aktiviteter ska synas för t ex "vänners vänner" så kommer de att dyka upp på skärmen till höger, hos "vänners vänner". D v s  t ex hos mej, på min skärm. Jag har blygsamma 200 vänner på Facebook, många av mina vänner har över 1000 vänner. Det är alltså ganska lätt att räkna ut att t ex bilder och inlägg som kommenteras av folk som inte har ställt in sekretessnivån kommer att delas ut till tiotusentals facebookbesökare.

Detta kanske inte spelar så stor roll om du skriver om din hund, eller lägger ut en bild på din trädgård, men det blir problematiskt att förklara för barnen att man t ex inte lägger ut bilder på andra utan att fråga eller att man inte skriver vad som helst, när andra vuxna eller deras klasskamrater helt verkar ha förbisett detta. Vill du göra reklam för t ex din blogg så är detta ett ypperligt sätt att nå ut till potentiella läsare, men det är skrämmande när jag snubblar över avklädda bilder på tonåringarnas jämnåriga bekanta, där vänlistorna övergår 1000-tals profiler, och allt är helt offentligt, och som sagt, t o m delas ut på detta sätt. Var är föräldrakontrollen då? Fast det är klart, om föräldrarna fungerar som i exemplen ovan, så är det kanske inte så konstigt att allt möjligt märkligt dyker upp på min Facebook, ofta ihop med förvånande bristfälliga skrivkunskaper, men detta ska jag ondgöra mej över någon annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar