onsdag 21 augusti 2013

LSS-boende ftw

S äldsta dotter har en sjukdom som heter neurofibromatos. Sjukdomen bildar godartade tumörer på nerverna, och kan yttra sig på lite olika vis beroende på var dessa knutor/tumörer sitter. P g a sin grundsjukdom har hon också haft oturen att drabbas av en utvecklingsstörning, och har gått hela grundskolan enligt särskolans läroplan.

I våras gick hon ut 9:an, och eftersom hon omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har hon nu rätt att flytta till internatboende och särskolegymnasium, som i det här fallet ligger i en annan stad.

Idag började den nya skolan, och det var en 17-åring tjej som har längtat i flera månader på att få flytta hemifrån som nu förväntansfull och glad åkte iväg. Här får hon äntligen känna sig som en normal tonåring, en bland alla andra, och hon har fått en massa kompisar som redan går på skolan.

Så läser man det här (<- länk) i pressen, om grannarna som protesterar mot det planerade LSS-boendet i Södertälje. Hur kan man vara så oupplyst i vår google-tidsålder, där man har svar på det mesta inom 5 minuter, bara ett par klick bort? Vad tror man att det är för människor som omfattas av LSS? Kriminella? Knarkare? Psykotiska våldsverkare? (jag önskar jag hade haft tid att skriva det här inlägget för några dagar sedan när debatten ännu var het)

Det gör mej så ledsen, den här "vi-och-domandan". "Det är klart att de ska ha ett bra boende, men inte här bredvid oss". Eller så uppfattas personer med utvecklingsstörning som lite "gulliga" som Ica-Jerry, eller så som som alla inlägg som delas på Facebook med personer med Downs syndrom eller liknande vittnar om. Gulligt på avstånd. Så länge man slipper "problemet" på sin bakgård, vill säga.

Så här har vi alltså världens raraste och snällaste tjej som idag, stolt och glad, flyttar hemifrån. Till ett LSS-boende. Och är det någon som borde vara orolig, så är det då inte hennes grannar iallafall.Om det är någon som vill läsa ett bra inlägg som bemöter kritiken mot det planerade boendet - läs Jill Söderlunds inlägg här. Detta inlägg behandlar det neuropsykiatriska funktionshindret autism istället för utvecklingsstörning som jag skriver om, men läs ändå! Mycket bra skrivet!

2 kommentarer:

  1. Jag blir så trött på folk, dom vet verkligen inte vad dom pratar om. Jag förstår inte hur folk orkar lägga energi på att förstöra för folk istället för att bry sig om riktiga problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, och jag fattar inte att man inte tar reda på fakta innan man skickar in en skrivelse till kommunen! Så pinsamt. Men det var ju ingen som ställde upp sedan när SVT försökte intervjua någon av motståndarna, vilket ju tyder på att man iallafall fattar att man är ute på hal is.

      Radera