söndag 23 september 2012

Yes-man eller Niklas - Erik - Jesus, om konsten att säga ja eller nej

Ibland kan det vara svårt att stå på sig och säga nej. Man känner sig obekväm och är rädd för att såra folk, och tycker istället att det är lättare att ställa upp på saker, fast man helst hade låtit bli. En kollega på mitt tidigare jobb hade dock inga problem med detta, han kastade gladeligen NEJ ur sig till höger och vänster, oftast handlade då om att ställa upp och jobba övertid. "NEJ! - Niklas - Erik - Jesus!", gastade han med bestämd röst, "hur svårt kan det vara?!", samtidigt som han höll upp handen i en tydligt avvärjande rörelse.

En annan som inte har några större problem med att säga nej är brorsdottern V, som vid snart 2-års ålder befinner sig i den typiska nej-fasen.

- Vill du ha banan?
- Nej!
- Vill du ha mjölk?
- Nej, banan.
- Har du bajsat?
- Nej!
- Ska vi gå ta bort bajset?
- Nej!
- Ta på dej kläderna, vi ska gå ut!
- Nej!
- Vill du inte gå ut?
- Nej!
- Vill du vara kvar inne då, vi åker nu?
- Nej!
- Vad vill du göra då?
- Nej, nej nej!!!

Man skulle hoppas att detta höll i sig upp i tonåren.

- Öl?
- Nej!
- Ligga?
- Nej, nej, nej!

Gemene man kanske borde träna lite mer både på ja och nej nuförtiden. Att rutinmässigt säga nej till nya saker och situationer gör ju att ens värld blir ganska liten och begränsad, samtidigt som jag tror att många skulle må bra av att stå på sig lite extra, och inte automatiskt säga ja och "ställa upp" för att vara schysst, och sedan må dåligt för att man gör saker man egentligen inte vill (telefonförsäljare göre sig icke besvär).

-Ligga?
- Ja!

Eller hur var det nu? Det är svårt det där... Man hoppas att ens barn blir bättre på det än man själv. Och medan man övar kan man ju göra det på ett av dem i taget - Niklas - Erik - Jesus!

2 kommentarer:

  1. Haha, de där samtalen är så typiska, och mycket underhållande! Fast kanske inte alltid mitt i...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja eller hur! Speciellt när damen i fråga låter lite högfärdig när hon säger sitt "Nej!"

      Radera