tisdag 13 november 2012

På fisens mosse

Jag läste ett skönt uttryck i ett sms idag, ett uttryck som jag inte har hört sedan min far använde det när jag var barn: att befinna sig på fisens mosse. Nu är jag dock lite osäker på betydelsen, det verkar användas på lite olika sätt. Stämmer det att man, när man är på fisens mosse, sitter i skiten, så att säga, och att man själv bär hela skulden för det?

För i så fall sitter väl jag på fisens mosse. Men bär jag verkligen skulden till mitt illamående också? Har verkligen inte S någon del i det hela? Eller slumpen? Hormonlotteriet? (ok, sitter i skiten var kanske lite magstarkt, men ni fattar...)

Fisen, kom ut nu, jag är trött på din jäkla mosse!!

5 kommentarer:

 1. Hmm, så är det nog men jag menade nåt annat. Att det var nära, typ. Fan, här har man slängt sig med ett uttryck i 36 år och så visar det sig att man är helt fel ute. Är det mitt eget fel (sitter jag på fisens mosse nu) eller kan man skylla på föräldrarna här?

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Ja, jag antog att du inte syftade på att jag satt mej i skiten, men sen började jag fundera på vad det EGENTLIGEN betyder. Det är ett mycket vackert uttryck, BTW ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också att det betyder typ detsamma som "nära ögat". Känner också igen det från min uppväxt (i Värmland).

  SvaraRadera
 4. Jag såg att någon använde det ungefär som "på håret".

  SvaraRadera
 5. Min mor sade "Nu sitter du i fisens mosse" i betydelsen att man låg illa till. Jag förstår det uttrycket, liksom då det används då man balanserar på slak lina; "Nu är du PÅ fisens mosse": Vanligast är dock har jag förstått uttrycket, exv: "Det var på fisens mosse att jag hann med bussen", vilket jag inte kan se någon logik i. Låter som en sammanblandning av uttryck, men, språket är ju inte alltid logiskt.

  SvaraRadera