torsdag 1 november 2012

Att ansöka om föräldrapenning

Först tittade jag på Lyxfällan och kände mej både intelligent och ekonomisk. Sedan stiftade jag bekantskap med Försäkringskassans tjänst för att ansöka om föräldrapenning. Inte helt lätt kan jag säga, trots att jag anser mej besitta normal intelligens. Dessutom stämde ju inte summorna som angavs när man bara planerade föräldrapenning med de på själva ansökan, plus att jag antagligen inte får några pengar före nyår. God jul!

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Hur mår du nu? Vilken dag är bebben beräknad?

  Jag surfade in på din blogg i min jakt på graviditetshistorier... och kanske för att hitta någon i samma situation som jag. Jag är gravid i v. 10 och har strandat sjukskriven hemma, inte pga av illamående, men pga av ngt som de tror är foglossning. Kan inte stå eller gå, utan ligger i sängen hela dagarna, och blir så ledsen vid tanken på att det kanske är det här som kommer att bli mitt liv närmsta halvåret/året. När jag läser om ditt dagliga illamående så tänker jag att du ändå har klarat av det. Du har tagit dig igenom 9 månader av elände utan att bryta ihop. Vad är ditt bästa tips? Har du något förslag på vad man gör för att peppa sig själv?

  Varma hälsningar,
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du hittade hit! Nu har jag inte långt kvar, är beräknad till 14/11, och mår faktiskt ganska mycket bättre sedan ett par veckor. Däremot är jag ju nu trött, tung och sliten, men kräks kanske bara varannan dag, och mår rätt bra största delen av dagen.
   I våras och i somras var det däremot skitjobbigt, och jag bröt ihop ett par gånger och bara grät och tyckte att allt kändes värdelöst. Att inte må bra och bli strandsatt hemma sätter sig på psyket, så tillsist orkar man inte heller se någon ljusning, eller ta sig för någonting.
   Det som funkade för mej var att försöka se till att ha något att göra, trots att det var jobbigt. Att boka in och träffa folk, fast man absolut inte vill, för det känns ändå bättre efteråt. Och boka in med någon dags framförhållning, för när man ligger där och mår dåligt, då kommer man sig inte för. Sedan fick jag en samtalskontakt via mödravården, de brukar ha psykolog knutna till sig, och det kändes jättebra att kunna prata med någon utomstående. Man känner efter ett tag att man har "gnällt nog" till sina vänner, och då är det skönt att kunna bolla med någon som man inte har en privat relation till.
   Vi gjorde också ett tidigt ultraljud bara för att jag skulle acceptera att jag faktiskt var gravid, jag hade väldigt svårt att ta till mej det, då jag mest bara kände mej sjuk. Det hjälpte lite att få se bebisen på riktigt.
   Jag har också fört dagbok över mitt mående och hur mycket jag har kräkts, för man blir lätt lite hemmablind. De dagar man mår riktigt dåligt tror man att alla dagar är nattsvarta, och mår man lite bättre så glömmer man bort hur jobbigt det är, så det gav mej lite distans, och något slags bekräftele på att jag inte bara "hittade på".

   Det blev ett långt svar! Hoppas att det kan hjälpa dej något, och lycka till! Du har ju några veckor kvar... Jag antar att du får hjälp via din mödravård med foglossningen, så gott det går.

   Radera
 2. Hej igen!

  Vad glad jag blir av att höra att du mår bättre nu! Förstår att det var asjobbigt i somras.. Har känt igen mig i så många saker du har skrivit på bloggen, även om våra krämpor är helt olika.

  Stort tack för tipsen! Särskilt det där med samtalskontakt via mödravården och ett tidigt ultraljud tror jag kan vara bra. Jag har inte heller lyckats ta in att jag är gravid, även om jag vet det på ett logiskt plan. Känns så sjukt ovärt att må så här kasst liksom utan anledning. Om man fattar att det finns en stor belöning som väntar i slutänden så kanske det kan kännas lite hoppfullare...
  Ska ringa barnmorskan på måndag. Hon har haft semester ett tag nu, så jag har bara pratat med vanliga läkare som inte varit insatta i graviditetsgrejer överhuvudtaget. Allt de säger är: gå hem och vila och så använder du ett sånt där foglossningsbälte. Men var man får tag på ett sånt bälte, det har inte en enda människa kunnat svara på. Men förhoppningsvis kan väl barnmorskan det.. :-)

  Ska också ta tag i mig själv och ringa runt till fler vänner. Kan ju inte ta mig utanför dörren pga smärtorna, men telefonen kan jag faktiskt prata i. Men man glömmer liksom lätt bort att det finns andra människor när man man bara ligger hemma i en tyst lägenhet hela dagarna. Känns nog bättre om jag försöker bli lite mer social igen.

  Blir alldeles varm inuti när jag tänker på att du är beräknad så snart. Nu är det inte länge kvar tills du får belöningen för allt slit! :-)

  Sköt om dig, och hoppas förlossningen går kanonbra!

  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar!
   Ett foglossningsbälte (bäckenstödbälte)kan man köpa på olika ställen. Jag hade lite besvär i mitten av graviditeten och använde då ett sådant, som jag tyckte var jätteskönt. Jag köpte det på en affär som säljer sjukvårdsprylar och hjälpmedel, kostade 310,- Jag har också sett att det finns på Tradera. Jag var hos en sjukgymnast, som också var knuten till mödravården, som rekommenderade det och också gav mej en mängd övningar att göra. Övningarna kändes väl knappast som de hjälpte, men det var skönt att få lite info, och att få veta att det inte är farligt att det gör ont, varken för mej eller bebisen.
   Nu hade inte jag jättebesvärligt, men var ändå lite orolig ett tag, för det kändes så obehagligt.
   Jag gick också hos en vanlig läkare fram till v 10, det var väldigt skönt att bli överflyttad till mödravården efter det!
   Hoppas att du kan hitta något att göra och fokusera på så du slipper tänka på det jobbiga hela tiden! Och lycka till, som sagt! :-)

   Radera
 3. Hej igen,
  Tack, vad söt du är som tipsar! Det har aldrig slagit mig att jag kanske kan köpa ett sånt där bälte själv någonstans. Jag trodde det var specialgrejer som bara sjukvården hade.. Ska genast sätt mig och surfa på det. Börjar med Tradera.:-)
  Fick också tipset igår att ge mig in i Ted-talks-världen. Ska tydligen finnas en massa bra klipp att se på. Känns lite trist att bara sitta framför datorn precis hela tiden, men man får väl passa på att njuta av att man hinner glo på precis allt som man aldrig annars har tid för. Gissar att det blir annorlunda när bebben väl är ute, då lär man väl längta tillbaks till den här lugna tiden...
  Ha det bra, och tack igen för alla tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde också man kunde köpa/låna bältet av vården, men det kunde man inte här. Därför drog jag mej för att skaffa det, men när jag väl gjorde det blev jag jättenöjd.
   Det blir mycket datortid! Efter ett tag blir man rätt less :-)

   Radera