fredag 5 april 2013

Sociala förmågor

Jag brukar se mej som något av en social kameleont. Oftast har jag inga problem med att anpassa mej till sociala situationer och läsa av stämningar i grupper. Detta är förmodligen något jag har med mej från min periodvis turbulenta uppväxt - anpassa dej eller dö - som evolutionens lag lyder.

Denna väl uppövade förmåga känner jag nu att jag inte riktigt behärskar lika bra som tidigare, förmodligen p g a ständig amningströtthet. Jag går ur sociala möten med en känsla av att jag inte riktigt har varit närvarande och att jag inte helt har hängt med i spelreglerna, och betett mej som det förväntats av mej. Ofta tänker jag efteråt att folk kanske har uppfattat mej som otrevlig eller ointresserad och disträ.

Det är speciellt en person som jag träffar nu och då som får mej att känna mej otroligt obekväm och klumpig, som en elefant i en porslinsaffär, med sociala skygglappar på. Jag känner mej högljudd och burdus, och märker att jag inte hänger med i småpratet. Jag dröjer några sekunder för länge innan jag kommer på att återgälda komplimanger om frisyrer och glasögon, och glömmer att fråga hur det är på jobbet.

Jag hoppas att mina sociala skills återvänder tillsammans med nattsömnen. Under tiden kopplar jag av genom att åka till Norrland och umgås med världens mest avslappnade familj. Där är det ingen som tar illa upp om jag inte berömmer inredningsstilen (eller utseendet på skotern), och det är helt okej att ta en tupplur efter maten eller ligga och fisa i soffan. Och den där pinsamma pausen som uppstår när man inte återgäldar eventuella komplimanger omedelbart väljer jag att tolka som typisk norrländsk tystlåtenhet.
3 kommentarer:

 1. Ger tummen upp för hela utlägget om sociala skills, men kan inte för mitt liv förstå varför man väljer att åka till Norrland när det äntligen börjar bli plusgrader ute efter en eon av permafrost...???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det kändes faktiskt nästan varmare där :-) Ingen blåst, o strålande sol.

   Radera
  2. Med facit i hand har ni säkert haft det bättre än här, eftersom det snöade halva helgen...

   Radera